Τι πρέπει να ξέρετε για την ουρία
-
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΡΙΑ;
Η ουρία, γνωστή και ως καρβαμίδιο, είναι ένα μόριο που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας ως συστατικό του Φυσικού Ενυδατικού Παράγοντα (NMF) του δέρματος. Η ουρία ανακαλύφθηκε το 1773 από έναν Γάλλο χημικό, τον Hilaire Rouelle, και έκτοτε παράγεται στο εργαστήριο.1 Σήμερα, είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά ενυδάτωσης και απολέπισης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης.
-
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΟΥΡΙΑ;
Η ουρία βελτιώνει το ξηρό, τραχύ, σκασμένο δέρμα με δύο τρόπους: παρέχοντας ενυδάτωση για λείανση του αναγλύφου του δέρματος, και απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνειά του. Ως ενυδατικό συστατικό, η ουρία θεωρείται τόσο υγροσκοπικός όσο και μαλακτικός παράγοντας (δηλαδή αφ’ ενός έλκει και συγκρατεί την ενυδάτωση, και αφ’ ετέρου απαλύνει και λειαίνει το δέρμα). Ως κερατολυτικό συστατικό, απολεπίζει την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος μειώνοντας την τραχύτητα, τις ξηρές πλάκες, και το ξεφλούδισμα.
-
ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Λόγω των ενυδατικών ιδιοτήτων και της ικανότητάς της να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, η ουρία εμπεριέχεται σε ποικίλα προϊόντα περιποίησης όπως καθαριστικά σώματος, λοσιόν και κρέμες. Τα προϊόντα περιποίησης με ουρία είναι συχνά σχεδιασμένα να βελτιώνουν τα συμπτώματα του ξηρού, τραχιού, σκασμένου, κνησμώδους δέρματος που συνδέονται με παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. (Σημείωση: Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κάποια από αυτές τις δερματικές παθήσεις, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο.)
-
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΟΥΡΙΑ;
Προϊόντα περιποίησης με ουρία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς τύπους δέρματος και για διάφορες ανάγκες. Χάρη στις υγροσκοπικές ιδιότητές της, η ουρία είναι εξαιρετική επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από ξηρότητα και κνησμό. Οι λοσιόν και οι κρέμες με ουρία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για το διαβητικό δέρμα, ή για το δέρμα που παρουσιάζει έντονη ξηρότητα και τραχύτητα λόγω παθήσεων όπως η ψωρίαση και το έκζεμα (εφόσον χρησιμοποιούνται υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου δερματολόγου). Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε πάντα τα προϊόντα με ουρία σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
-
Η ΟΥΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ;
Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η ουρία παρουσιάζει γενικά καλή ανοχή. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το προϊόν που θα επιλέξετε. Πάντα να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα πριν καταλήξετε αν ένα συγκεκριμένο προϊόν είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του δέρματός σας ή όχι. Τα προϊόντα με ουρία της CeraVe είναι ειδικά σχεδιασμένα για άτομα με ξηρό δέρμα και ψωρίαση. Για πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την ουρία και τις ανάγκες του δικού σας τύπου δέρματος, συμβουλευθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο.
-
Η ΟΥΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ;
Ναι, η ουρία μαλακώνει και ενυδατώνει αποτελεσματικά το σκληρό, τραχύ δέρμα με κάλους στα πέλματα, τα γόνατα, τα χέρια και τους αγκώνες. Για αυτόν τον λόγο, είναι σύνηθες συστατικό σε κρέμες για τα χέρια ή τα πόδια.
-
ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΤΑΞΩ ΤΗΝ ΟΥΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΜΟΥ;
Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από την ουρία, θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με τον τύπο του δέρματος αλλά και τις προτιμήσεις σας. Η CeraVe SA Smoothing Cream με ουρία έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους, δεν έχει άρωμα, περιέχει 3 απαραίτητα ceramides, και είναι σχεδιασμένη να μην διαταράσσει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος. Όταν χρησιμοποιείται με συνέπεια, βελτιώνει την τραχύτητα, το ξεφλούδισμα και τον ερεθισμό στο δέρμα.
Ανακαλύψτε Όλα μας τα Συστατικά
- Γαλακτικό Οξύ: Τι είναι & ποια τα οφέλη του | CeraVe
- Νιασιναμίδη: Τι είναι & ποια η δράση του συστατικού | CeraVe
- Ουρία: Τι είναι & πώς διατηρεί το δέρμα υγιές | CeraVe
- Ρετινόλη: Τι είναι & ποια η δράση της στο δέρμα | CeraVe
- Σαλικυλικό Οξύ: Τι είναι & πότε να το χρησιμοποιείτε | CeraVe
- Υαλουρονικό Οξύ: Τι είναι & ποια τα οφέλη του | CeraVe
-
ΠΗΓΕΣ
- Verzì, Anna Elisa et al. “History of urea as a dermatological agent in clinical practice.” International journal of clinical practice 74 Suppl 187 (2020): e13621. doi:10.1111/ijcp.13621